Historia Raffaello

Pietro Ferrero, Italia przełomu wieków i doskonała kompozycja smaków.

Raffaello powstało z cukierniczej pasji i zamiłowania do doskonałości. Jest kompozycją świadomie dobranych, najlepszych składników, owocem pracy niezrównanego Pietra Ferrero.

Pietro Ferrero urodził się w 1898 roku w małym miasteczku Farigliano na północy Włoch. W 1946 roku, po kilku latach działalności w branży cukierniczej, otworzył elegancką kawiarnię w malowniczej Albie, w Piemoncie.
Jego żona Piera Ciliaro zajmowała się gośćmi, natomiast Petro większość czasu spędzał w laboratorium, gdzie tworzył i dopracowywał receptury cukiernicze.

Mimo bardzo trudnego dla Włoch czasu i ograniczonego dostępu do surowców, w pełni wykorzystywał swój zmysł, tworząc produkty o jakości, która do dzisiaj jest cechą wyróżniającą Ferrero na świecie.

Pasja szybko zmieniła się w sukces. Piera wkrótce zamknęła kawiarnię, aby w pełni pomóc mężowi w prowadzeniu fabryki, gdzie przez wiele lat z właściwym sobie taktem i intuicją zajmowała się administracją i sprawami personalnymi. To ona przyczyniła się do stworzenia trwałych, opartych na zaufaniu relacji, które do tej pory są znakiem firmowym Ferrero.